Information på svensk

"Hunsrück-Heimat" är en internetportal om fjällregionen Hunsrück som ligger mellan älvarna Rhein och Mosel i Västtyskland. På hemsidan finns det ett flertal informationer om många intressanta aspekter av hela området.

 Det spelar ingen roll om man tar landsvägen "Hunsrückhöhenstraße" eller om man når Hunsrücken genom romantiska dalar ifrån älvarna Rhein eller Mosel. Ängarna och fälten häruppe bjudar in att stanna, och om sommarn finns det säkert en fest någonstans in en stad eller i en by. Folkfester som t ex "Beller Markt", marknaden i byn Bell, är stora attraktioner för den hela regionen.

 Vandrare är alltid välkomna. Vandringar genom dalen "Baybachtal", klyftan "Ehrbachklamm" eller längs bäcken "Lützbach" är intressanta upplevelser varje gång. Dessutom finns det cykelleden "Schinderhannes-Radweg" mellan städerna Emmelshausen och Simmern som får användas både av cyklister och skaters.

 På "Pydna" utanför Kastellaun fanns det en amerikanisk raketbas under 70 och 80talet, men nuförtiden finns det en techno rave där en gång om året.

 Trånga dalar med måleriska borgruiner erinrar besökarna av gamla dagar.

 Skogen "Soonwald" var hemtrakten av "Schinderhannes", en illa beryktad rövare, och sin trupp. De gamla fängelsen är turistattraktioner idag. Traditionen och det moderna livet mötas här, och dett finns mycket kultur och många målare här idag. Den tyska filmregissören Edgar Reitz, berömd för sina "Heimat"-filmer som även sändes på Sveriges Television har emellertid producerat den tredje (och sista?) delen av eposet.

 I skogen "Idarwald" med sitt största fjället "Idarkopf" (746 m ö h) finns det inte bara ett vinteridrottsområde. Det finns även turistleden "Edelsteinstraße" som ledar genom trakten där ädelstenar brytas, turistleden "Schiefer&Burgenstraße" som ledar genom trakten som präglas av skiffergruvan och borgruiner, det tyska ädelstenmuseet och kring staden Idar-Oberstein även ett flertal sevärdheter som är intressanta inte bara för barn, t ex koppargruvan i Fischbach, skiffergruvan i Herrenberg eller ädelstengruvarna i fjället "Steinkaulenberg".

 Dessutom finns det sevärdheter inte bara i underjordbrytningen. Det finns t ex den keltiska byn "Altburg" och borgruinen "Schmidtburg" utanför byn Bundenbach, djurparken och borgruinen i närheten av Kempfeld och den historiska byn Herrstein, där man kan få njuta av hemlagd ostkaka i kaféet "Café Zehntscheune" som är sevärd somras och vintras. De som inte har sett några ädelsten har troligen inte varit på Hunsrücken!

 Den stora skogen "Hochwald" lockar med ett flertal sevärdheter, från stora sjöar, vallanläggningar som är äldre än 2000 år, romerska byar, romantiska borgar från medeltiden till skidliftar och attraktioner både för folk på utflykt och på semester.

 Barn och vuxna kan uppleva skogen och skogsdjur på hunsrückhuset "Hunsrückhaus" som befinner sig på fjället "Erbeskopf". Dessutom är trämuseet i byn Morbach-Weiperath ett sevärt museum.

 Finns det något kvar att säga om dalen av älven Rhein? Den är ett världskulturarv på hela sträcken ifrån "Deutsches Eck", "det Tyska Hörnet" i staden Koblenz ner till "Bingener Mäuseturm", "mustornet" i staden Bingen. Dessutom finns det talrika sevärdheter som är lätta att nå ifrån Hunsrücken. Dalen av älven Mosel är liksom målerisk som dalen av älven Rhein, men kanske mer romantisk eftersom den är lite trångare.

 Borgarna på älven Mosel är liksom vackra som borgarna på älven Rhein, t ex borgen "Burg Eltz". Vid älven finns det många byar som är präglade av vinodlingen, och på backerna längs älven står dels borgruiner, dels intakta borgar och trevliga restauranger med härliga utsikter.

 De som färdas längs dalen av älven Nahe får mycket att uppleva. Även om Nahedalen inte är ett världskulturarv finns det mycket att se och uppleva där. Alla som någon gång har stått framför borgen Kyrburg, varit i staden Bad Münster am Stein eller framför stenkyrkan "Felsenkirche" i staden Idar-Oberstein ska utan tvivel bekräfta det.

(Översättning av Jens Vogel)